vineri, 20 mai 2011

De ce "Scrie Româneşte"?

          Care este motivul pentru care nu am scrie corect româneşte? Să luăm ca exemplu un început de conversaţie pe messenger. Prietenul/a nostru/a ne întreabă: " Boona, ieshi shi tuh ku noi la film? " , oare nu i-ar fi fost mai uşor să scrie " Bună, ieşi şi tu cu noi la film?" ? De ce am înlocui un " u" cu doi " o", sau " ş" cu " sh"? De ce " tuh" şi nu " tu" ?
         Până vom afla răspnsul acestor întrebări, noi vă vom spune că acest mod de a scrie ne afectează imaginea! Scriind astfel, riscăm să fim catalogaţi ca fiind persoane inculte, fără valori, iar mesajele noastre au toate şansele să fie ignorate.
         De ce să nu ne respectăm în primul rând pe noi? Dacă în şcoală ne-am dat silinţa să învăţăm să scriem cât mai corect, acum de ce greşim intenţionat? Unii vor spune că e " cool", însă nu am auzit pe nimeni să spună că incultura e "cool" . Ştim cu toţii proverbul care spune că " Deşteptul învaţă din greselile altora, dar prostul nici dintr-a lui! " .
        Noi vă propunem să învăţăm din greşelile altora, iar pe ale noastre să le îndreptăm. Astfel am luat iniţiativa creării acestei campanii. Scopul nostru este acela de a ne pune un semn de întrebare în ceea ce priveşte scrisul pe internet. Acum, dar mai ales în viitor, cele mai multe probleme le vom rezolva pe internet. Vom discuta cu persoane importante: şefi, profesori, angajatori etc. Care va fi impresia lăsată? Scriitorul Jules Renard spunea că "stilul înseamnă obişnuinţă" şi că obişnuinţa este " a doua natură a gandirii noastre" . Oare la noi acest fel de a scrie nu va deveni obişnuinţă ? Şi dacă va deveni, atunci cum rămâne cu a doua natură a gândirii noastre? Cel mai probabil va fi şi ea schilodită la fel ca scrisul.
      Finalul discursului nostru, vă aduce răspunsurile la toate întrebările de mai sus, un răspuns prietenos şi dat din inimă:
      Scrie Româneşte!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu